Huishoudelijk reglement

Bij de Dierenvoedselbank Noord-Limburg staat het welzijn van huisdieren altijd voorop. Onze missie is om gezinnen en hun huisdieren te ondersteunen in moeilijke tijden. Om dit zo goed mogelijk te doen, hanteren wij de volgende huisregels:

1. Eerlijkheid en openheid

We hechten veel waarde aan eerlijkheid en openheid. De Dierenvoedselbank is geen winkel; we leveren geen producten op bestelling. Wat we meegeven is afhankelijk van wat het huisdier nodig heeft, wat gezond is, en wat beschikbaar is. We streven ernaar om op maat gemaakte voedselpakketten te leveren.

2. Geen nieuwe huisdieren

Het is niet toegestaan om tijdens de periode waarin je hulp ontvangt nieuwe huisdieren aan te schaffen of te adopteren. Dit zou een extra financiële last creëren die je mogelijk niet kunt dragen. Het geld dat je aan een nieuw huisdier besteedt, kan beter worden gebruikt voor de verzorging van je huidige huisdieren. Uitzonderingen kunnen worden gemaakt in geval van overlijden van een huisdier of op advies van een gezondheidsprofessional, in samenspraak met het OCMW, CAW of een schuldbemiddelaar.

3. Respectvolle samenwerking

Wij verwachten van onze afnemers een respectvolle en dankbare houding. Wij zijn geen overheidsinstantie en bieden onze hulp vrijwillig aan, omdat wij het belangrijk vinden dat huisdieren in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven.

4. Beperkingen van de Dierenvoedselbank

  • We ondersteunen maximaal 4 huisdieren per huishouden.
  • Per huisdier vragen we een bijdrage van €5 per afname.
  • De Dierenvoedselbank vergoedt geen dierenartskosten en heeft hier geen budget voor.
  • Er worden geen voedselpakketten bezorgd; je dient deze zelf op te halen.

5. Intake en inschrijving

  • Om voedselpakketten te ontvangen, moet je eerst een intakegesprek voeren op je thuisadres, waar ook je huisdieren en hun documenten gecontroleerd worden.
    • Neem de volgende documenten mee: bankafschriften van de afgelopen 3 maanden, arbeidsverleden, en identificatiedocumenten van de huisdieren zoals DogID, CatID of ID-boekjes. Deze moeten up-to-date zijn met je huidige adres.
    • De wet omtrent sterilisatie/castratie en chippen van huisdieren dient strikt te worden nageleefd. Het niet voldoen aan deze regels kan leiden tot uitsluiting van de hulp.

6. Duur van de ondersteuning

Je kunt maximaal 5 jaar gebruik maken van de Dierenvoedselbank als je nog in staat bent om te werken. Pensioengerechtigden en mensen met een invaliditeit kunnen langer geholpen worden, in overleg met het OCMW, CAW of een schuldbemiddelaar.

7. Gebruik en teruggave van emmers

  • Voedselpakketten worden uitgedeeld in plastic emmers met deksels. Deze emmers blijven eigendom van de Dierenvoedselbank. We vragen een waarborg van €1 per emmer. Breng de emmers gewassen en schoon terug om nieuwe voedselpakketten te ontvangen of om je waarborg terug te krijgen.
  • Vuile of beschadigde emmers kunnen leiden tot schorsing.

8. Afwezigheid bij bedelingen

Indien je niet naar een bedelingsmoment kunt komen, dien je ons vooraf te verwittigen. Bij twee afwezigheden zonder bericht verlies je je recht op ondersteuning en word je van de lijst geschrapt.

9. Privacy en afspraak

Bedelingen gebeuren uitsluitend op afspraak om de privacy van onze afnemers te waarborgen.

10. Geen misbruik van voorzieningen

Het is niet toegestaan om bij meerdere dierenvoedselbanken voedsel af te halen of het ontvangen voer door te verkopen of weg te geven aan derden.

11. Respect voor vrijwilligers en dieren

Wij vragen respect voor alle leden, vrijwilligers, het bestuur en de dieren. Overtreding van deze huisregels leidt tot permanente schorsing.

Inschrijving en contact

Inschrijven is gratis en verplicht. Dit kan alleen schriftelijk via e-mail naar info@dierenvoedselbank-noordlimburg.be, via Messenger naar Carla Kneepkens, of via WhatsApp/SMS op 0495 16 10 64.